Arvonlisäveron korotus on märkä rätti elävän musiikin alan toimijoille ja hallituksen tavoitteille lisätä luovien alojen kasvua ja elinvoimaa. Hallitusohjelmassa mainitut toimenpiteet, kuten kulttuuripoliittinen selonteko ja musiikkialan kasvusopimusmallin kehittäminen tarjoavat kuitenkin työkaluja elinvoiman edistämiseen.
Hallitusohjelma tavoittelee kulttuurin, tapahtumien ja luovien alojen elinvoimaa ja kasvua, mutta pääsylippujen arvonlisäveron korotus on märkä rätti tuon tavoitteen ja elävän musiikin alan toimijoiden naamaan.
Koronavuosien jälkeinen alan uudelleenrakennustyö on vielä kesken. Työtä on haastanut paitsi pandemia, myös epävarma maailmantilanne ja kasvaneet kustannukset. Kulujen kasvu on asettanut musiikkitapahtumien järjestäjille painetta nostaa pääsylippujen hintoja jo ennen mahdollisia veronkorotuksia. Musiikkitapahtumien kävijöiden ostovoima punnitaan nykyisilläkin lipunhinnoilla erittäin tarkasti. Arvonlisäveron nosto osuu suoraan tapahtumakävijöiden kukkaroon, vaikka ala tekisikin kaikkensa pitääkseen lippujen hinnoittelun kohtuullisena.
Alan elinvoimaa ei lisätä veronkorotuksilla, mutta hallitusohjelmassa mainittu kulttuuripoliittinen selonteko ja musiikkialaa vauhdittava kasvusopimusmalli voivat tarjota tehokkaita keinoja kasvuun ja kehitykseen. Ministeriöiden välinen yhteistyö on tärkeä osa tuota keinovalikoimaa, jotta myös elävän musiikin vapaan kentän asema ja kasvupotentiaali tunnistetaan kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan rajapinnassa. Tämä työ ja LiveFIN ry:n hallitusohjelmatavoitteissakin mainitut toimenpiteet – kulttuuripoliittinen selonteko, musiikkialan kasvusopimusmallin kehittäminen, ministeriöiden välinen yhteistyö sekä alan ammattilaisten erilaisten tulomuotojen yhteensovittaminen on saatava käyntiin heti! Elävän musiikin alan asiantuntijoita tulee kuulla tätä työtä tehtäessä.
Toimenpiteiden rahoitustarpeet eivät saa jäädä talouden tasapainottamisen tai opetus- ja kulttuuriministeriön säästöpaineiden jalkoihin. Elävän musiikin vapaan kentän toiminta ei perinteisesti ole nojannut kulttuuriministeriön avustuksiin, mutta juuri vapaan kentän tukemisesta ei tule nyt tiristää. Elävän musiikin tapahtumat tarjoavat paitsi kasvualustan taloudelle ja työlle, myös sosiaalista pääomaa ja hyvinvointivaikutuksia kaikenikäisille kävijöilleen.
Jenna Lahtinen, toiminnanjohtaja, LiveFIN ry