Skip to main content

Vilkkaan pikkujoulukauden alkaessa elävän musiikin vapaata kenttää kuitenkin huolettaa hallituksen suunnitelmat korottaa pääsylippujen arvonlisäveroa, joka olisi kova isku lipputuloilla toimivalle alalle. Elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN peräänkuuluttaa, ettei vapaan kentän vähäisistä tuista tulisi leikata ja pääsylippujen alv-korotusta toteuttaa.

Keikka- ja konserttipaikoilla käy kova kuhina, kun loppuvuoden pikkujoulukausi täyttää elävän musiikin tapahtumat. Houkuttava keikkatarjonta ja aktiivinen yleisö ovatkin elinehto alan toimijoille, sillä elävän musiikin vapaan kentän tuloista suurin osa muodostuu pääsylipuista. Elävän musiikin vapaan kentän tuloista vain noin 2% tulee julkisesta rahoituksesta. Samalla kun koronapandemian rajoituksista johtuvista tappioista toipuva ala on vihdoin päässyt ympärivuotiseen toimintaansa taas tiukasti käsiksi, alaa huolettaa vähäistenkin julkisten tukien leikkaaminen sekä pääsylippujen alv-korotus.

“Pikkujoulukaudella moni keikka myy hyvin, ja hyvä niin, sillä elävän musiikin vapaa kenttä nojaa vahvasti lipputuloihin. Nyt näyttäisi, että pääsylippujen alv-korotusta kaavaillaan vuodelle 2025 ja vapaan kentän tuista oltaisiin leikkaamassa entisestään jo aiemmin. Tällaiset leikkaukset vaikuttavat varmasti siihen, mitä keikka- ja konserttipaikoilla on mahdollisuus tehdä. Tämä on haastava kuvio, kun samaan aikaan ala toivoo tavoittavansa edelleen myös erilaiset yleisöt ja esimerkiksi nuoret. Keikkapaikkojen monipuolista musiikkitarjontaa ympäri Suomen pitäisi tukea”, kuvailee LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.

Elävän musiikin tapahtumapaikat ovatkin paikallisesti merkittäviä kulttuuritoimijoita tarjotessaan monipuolisia kulttuuripalveluja, ja toisaalta saavat kävijät liikkeelle lisäten matkailua ja matkailupalveluiden käyttöä: “Livemusiikin äärelle on kaikenlaisten ihmisten helppo tulla. Musiikkitapahtumat edistävät kävijöidensä hyvinvointia ja tarjoavat kokemuksia sekä ihmisten välisiä kohtaamisia. Erityisesti tällaisina perinteisinä juhlakausina ihmiset haluavat viettää aikaa yhdessä ja livetapahtumien merkitys korostuu,” kuvailee Lahtinen.

LiveFIN ry:n ja Jazzliiton keräämän avoimen toimialadatan mukaan elävän musiikin vapaalla sektorilla toimii 365 keikkapaikkaa, joista 146 järjestää keikkoja päätoimisesti eli näillä toimijoilla on vähintään 100 keikkaa vuodessa. Normaalivuonna elävän musiikin vapaan kentän keikka- ja konserttipaikoilla on yhteensä 5,5 miljoonaa käyntiä ja liikevaihto noin 175 miljoonaa euroa.

Alkuperäinen kuva: Honey Fangs / Unsplash