Skip to main content

Elävän musiikin tapahtumat ovat yhteisön kokoontumispaikkoja, joissa ihmiset voivat jakaa elämyksiä ja unohtumattomia kokemuksia. On kuitenkin yhä osin toteutumaton tavoite, että tapahtumissa käyminen ja niiden parissa työskenteleminen olisivat aidosti kaikkien saavutettavissa. Elävän musiikin tapahtumien sosiaalinen vastuullisuus, esteettömyys ja saavutettavuus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka voivat määrittää sen, kuinka inklusiivisia ja osallistavia ne todella ovat.

Sosiaalinen vastuullisuus: Elävän musiikin tapahtumaorganisaation rooli

Elävän musiikin tapahtumien järjestäjillä on merkittävä rooli yhteiskunnallisessa vastuussa. Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa sitä, että tapahtuma ei ole vain mahdollisuus tuottaa taloudellista voittoa, vaan myös väline, joka edistää yhteiskunnan, tapahtuman vaikutusympäristön ja sidosryhmien hyvinvointia. Elävän musiikin tapahtumajärjestäjien tulee huomioida monenlaiset väestöryhmät ja tarjota tilaisuuksia, jotka ovat avoimia kaikille osallistujille riippumatta heidän taustastaan tai toimintakyvystään.

Yhdenvertaisuutta koskeva lainsäädäntö velvoittaa muun muassa palveluntarjoajia huolehtimaan siitä, että kaikki henkilöt voivat käyttää samoja palveluja ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan esteettömästi. Tällöin on tärkeää, että esimerkiksi tapahtumat ja palvelut ovat esteettä saavutettavissa kaikille.

Elävän musiikin tapahtumaorganisaatio työnantajana ja työn teettäjänä monitahoisessa toimijoiden ekosysteemissä on keskeisessä roolissa myös turvallisemman, yhdenvertaisemman ja vastuullisemman työelämän kehittäjänä. Vastuu työn tilaajana ja esimerkiksi työturvallisuuden suhteen ei rajoitu pelkästään tapahtumayhtiön omaan palkattuun henkilökuntaan, vaan myös mahdollisten alihankkijoiden ja muiden sidosryhmien henkilöstöön ja vapaaehtoisiin. Vastuullisuusnäkökulman huomioiminen hankintapäätöksissä ja henkilöstön perehdyttämisen suhteen onkin yksi merkittävimmistä tavoista vaikuttaa koko verkoston hyvinvointiin.

Esteettömyys ja saavutettavuus: Osallistumisen esteet pois

Esteettömyys ei tarkoita pelkästään fyysisten esteiden poistamista, vaan laajempaa näkökulmaa, jossa huomioidaan kaikkien osallistujien mahdollisuus osallistua tapahtumaan täysipainoisesti toimintakyvystään tai terveydentilastaan riippumatta. Esteettömyys-sana kietoutuu usein näkyvien vammojen ja liikkumisen esteiden ympärille, ja ulospäin huomaamattomien erityistarpeiden ja toiminnan rajoitteiden sensitiivinen ja ratkaisukeskeinen kohtaaminen tuokin yhä uudenlaisia haasteita esteettömyyskysymysten kohtaamiseen.

On tärkeää tarjota selkeitä ja saavutettavia sisältöjä kaikille osallistujille. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tulkkauspalveluiden tarjoamista, käännöksiä, tekstityksiä tai kuvallista viestintää. Tapahtumaan osallistujalla tulee myös olla riittävä ja tosiasiallinen mahdollisuus huolehtia esimerkiksi sairautensa hoitamisesta ja henkilökohtaisista tarpeistaan myös tapahtuman aikana joutumatta jakamaan tarpeettoman paljon henkilökohtaisia terveystietojaan tai muuta yksityisyyden suojaan kuuluvaa informaatiota tapahtuman muille henkilökunnalle tai muille toimijoille.

Saavutettavuus kattaa esteettömyyden lisäksi myös digitaalisen ja viestinnällisen ulottuvuuden. Elävän musiikin tapahtumat voivat olla läsnä niin fyysisesti kuin virtuaalisesti, ja tämä tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita saavutettavuuden kannalta. Verkkosivustojen, lippuostojen, ohjelmatietojen ja muiden digitaalisten resurssien tulee olla selkeästi ja helposti saavutettavissa kaikille, myös niille, joilla on esimerkiksi näkövamma tai kommunikointi vaikkapa lukien tai kirjoittaen ei muista syistä ole mahdollista. Monikielisyys ja vaihtoehdot kirjalliselle ilmaisulle ovat tärkeitä niin monimuotoisen yhteiskunnan kuin yhdenvertaisen osallistumisen mahdollistamiseksi.

Mitä elävän musiikin tapahtumajärjestäjät voivat tehdä käytännössä?

  • Tunnista ja poista osallistumisen esteitä: Varmista, että tilat ja toiminnot ovat esteettömiä niin liikkumisessa kuin osallistumisessa. Tämä voi tarkoittaa muun muassa esteettömiä sisäänkäyntejä, leveitä kulkuväyliä, esteettömään liikkumiseen ja hoitotoimiin soveltuvia saniteettitiloja, levähtämiseen ja aistien rauhoittamiseen soveltuvia tiloja ja selkeää esteettömyysviestintää.
  • Tarjoa monia saavutettavuusvaihtoehtoja: Varmista, että tapahtumasi sisältö on saavutettavissa kaikille osallistujille. Esimerkiksi tekstitykset, monikielisyys ja saavutettavat verkkosivustot sekä viestintä ovat tärkeitä.
  • Kouluta henkilökuntaa: Elävän musiikin tapahtuman työntekijöiden ja vapaaehtoisten kouluttaminen on tärkeää, jotta he ymmärtävät, kuinka he voivat auttaa erityistarpeita omaavia osallistujia ja varmistaa, että kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi.
  • Sanoita yhteiset säännöt ja toimenpiteet selkeästi. Kerro, millä tavoin tapahtuma on saavutettavissa ja turvallinen kaikille. Tarjoa helposti saatavilla ohjeistusta, apua ja tukea. Tee turvallisemmasta tapahtumaympäristöstä jokaisen yhteinen asia ja vastuu.
Lotta Ahtinen / TAVATA ry
Aiheeseen voi syventyä myös käytännössä, kun Lotta Ahtinen kouluttaa LiveFINin inspiraatiopäivissä Hämeenlinnassa 28.3. ja Kotkassa 26.4. Ilmoittaudu mukaan täällä!
TAVATA ry:n tarkoituksena on kehittää tapahtumatoimialan ja tapahtumaympäristöjen vastuullisuutta ja saavutettavuutta sekä tarjota sitä edistäviä asiantuntijapalveluita, palvelukonsepteja sekä tuki- ja koulutuspalveluita.
Kuva: Miikka Varila